ДА ЛИ СЕ ТЕБИ ЈАВЉАО АНЂЕО?

У горњем Свето-Јелизаветинском храму је била служена друга јутарња Литургија. Није било много људи. Полупуст храм који се још градио био је већ угрејан молитвом и топлотом људског дисања. Било је тихо и спокојно.

Али некако никако нисам  могла да победим сујету мисли, и да се задубим у речи молитве. И због моје малодушности увлачи се познато стање туге, душа пати од сопствене беде. Осећам се избаченом изван због неприпремљених одежди. Прљавим бојама осликава ми се читав свет около. Моје мрачне мисли помутио је неочекиван шум. Сестре и браћа су довели децу из интерната. Деца су била узбуђена, гласно су се распремала и радосно су журила да једни другима нешто објасне. Са тугом сам посматрала њихова неправилна лица и фигуре. У једном моменту ми се учинило да су се и моји лични греси одразили у њиховом спољашњем облику.

Одједном је један од деце, који се искобељао из заштите брата Генадија, кренуо у олтар но успели су да га зауставе. Дечак је то схватио као игру и почео је трчати по храму, и у једном тренутку се нашао поред мене. Покушала сам да га смирим, пруживши му руку са бројаницама. Додирнувши ову „играчку“ он је сео на клупу поред и са неочекиваним поверењем почео је да ми говори о нечему. С тешкоћом сам схватала чак и малени део његове приче, истовремено се старајући да пратим службу.

Неочекивано сам чула јасно формулисано и строго ка мени усмерено питање:

  • Да ли се теби јављао анђео?

Са чуђењем сам погледала на свог сабеседника:

  • Не, – и упитала сам га – а теби!?
  • Мени се јављао.
  • Па какав је?
  • Веома лееееп!
Анђео чувар
Извор: art-sobor.ru

У простоти изговорене речи су ме потресле и као јесења киша умиле моју запрљану душу. И чудни глагол „јављао се“ који сада готово да не користимо, али који је произнесен из уста болесног детета. Господ је мени немоћној, јавио своју смирену љубав. Недостижна је људска душа за нас и непроцењива за Бога. Онај који пати од мноштва болести, умних и физичких недостатака има царску награду – да види Анђела, а мени грешној је била велика утеха да то чујем.

Монахиња Антиса Остапчук

Са руског превео: Парохија Кравичка

Извор: http://obitel-minsk.ru/chitat/den-za-dnyom/2018/a-tebe-yavlyalsya-angel

Свако, па и дјелимично копирање материјала „Хришћанске приче“ без привођења линка на оригинални текст објављен на нашем веб-порталу, третира се као грубо кршење закона о ауторским правима.  ©Парохија Кравичка

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s