ТРАЖИТЕ И ДАЋЕ ВАМ СЕ

-Зашто морамо да молимо Бога за помоћ, кад Он зна наше потребе?

– Због тога што постоји слобода. И осим тога, када нам је веома жао ближњег и када молимо Бога да му помогне то Њега доводи до велике ганутости, зато што се тада Он уплиће не нарушавајући слободу људске воље. Бог је у потпуности расположен да помогне људима који пате. Но да би им Он помогао, неко Га мора за то замолити. Зато што ако Бог помогне некоме иако Га нико за то није молио, онда ће ђаво протестовати и рећи: „Зашто му помажеш и нарушаваш слободу људске воље? Он је грешник то значи, да припада мени“.

Из овога је видљиво и велико духовно Божије благородство, Који чак ђаволу не даје права да изражава несагласност. Стога да би се умешао, Он жели да Га ми замолимо за то. Он ће и доћи одмах у помоћ ако нам то користи. Он жели да помаже Својим створењима сагласно њиховим потребама. Ка сваком човеку Он делује посебно, онако како је више на корист свакоме.

И тако, да би помогао и Бог и светитељи, то треба да жели и моли сам човек. У супротном случају они неће помоћи. Да ли желиш да се то догоди? – питао је раслабљеног Христос. Ако човек неће, то Бог поштује. И ако неко неће у Рај, Бог га не вуче тамо на силу, осим оних случајева када је човек који се налази у духовном незнању био неправедно оштећен, тада он има право на Божију помоћ. У другим случајевима Бог не жели да се меша. Човек тражи помоћ? Бог и светитељи му помажу. Једва успеш и трепнути, а они већ помогли. А понекад не успеш ни трепнути, толико брзо је Бог покрај тебе.

Старац Пајсије Светогорац
Извор: hram-katunki.cerkov.ru

Тражите и даће вам се- говори Свето Писмо. Не тражећи Божију помоћ, ми трпимо потпуни неуспех. Ако тражимо Божанску помоћ, онда нас Христос конпчићем веже са Својом Благодаћу и задржава нас. Ветар дува час са једне, час са друге стране, но ми смо везани и налазимо се ван опасности. Али када човек не схвата ко га придржава, онда он одвезује конопчић, удаљује се од Христа, а  са свих страна почињу да га дрмусају ветрови и он страда.

Старац Пајсије Светогорац

Са руског: Парохија Кравичка

Одељак из књиге: «Афонский календарь для чтения, 2010». Том 2 «Слова». стр. 305–306.

Свако, па и дјелимично копирање материјала „Хришћанске приче“ без привођења линка на оригинални текст објављен на нашем веб-порталу, третира се као грубо кршење закона о ауторским правима.  ©Парохија Кравичка

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s