ОБРАЋАЊЕ ДУХОВНОГ САБОРА СВЕТО-ТРОЈИЦКЕ СЕРГИЈЕВЕ ЛАВРЕ КА БРАЋИ, ТРУДБЕНИЦИМА, ПАРОХИЈАНИМА И ПОКЛОНИЦИМА

«А праведник ће од вјере живјети; ако ли одступи, неће бити по вољи души мојој.»

(Јевр. 10, 38)

Духовни сабор Свето-Тројицке Сергијеве Лавре који се окупио 20. марта 2020. год. под сенима свештених зидина обитељи преподобног Сергија Радоњешког, игумана Руске земље, узносећи молитву ка Богу у Светој Тројици прослављаном, размотрио је поредак испуњавања „Инструкције настојатељима парохија и подворја, игуманима и игуманијама манастира Московске епархије у вези са пријетњом распростирања коронавирусне инфекције“ коју је за примјену благословио свештеноархимандрит Лавре – Његова Светост Патријарх Московски и читаве Русије Кирил.

Свето-Тројицка Сергијева Лавра

Духовни сабор се обраћа свим парохијанима обитељи преподобног Сергија и поклоницима који нас посјећују: „не бојте се, не колебајте се, али исто тако не падајте у лакомисленост!“ Не бојте се пријетње ширења нове коронавирусне инфекције, јер треба се бојати „онога који може и душу и тијело погубити у паклу.“ (Мт. 10, 28).

Нека нам информације које пристижу о болести послуже као још један разлог да појачамо наше молитве и да се приближимо ка Богу. А поготово се не бојте преувеличаних говоркања и лажних информација.

Исто тако не треба падати у непажњу. Не сумњајући, ми се уздамо у Господа, у Његову милост и у Његово свемогућство. То уздање никако не противрјечи праћењу упутстава љекара (Сир. 38, 1-15) и поштовању санитарних норми јер и Сам Господ знајући да ће га анђели несумњиво узети и поњети, није стварао специјалне околности ради избјегавања установљених закона постојања, већ је рекао ђаволу: „Немој кушати Господа Бога својега“ (Мт. 4, 7).

На братском састанку 18. марта ове године била је прочитана инструкција утврђена од стране Светога Синода и благословена за примјену од стране Патријарха у црквеном животу у условима ширења коронавирусне инфекције. У процесу дискусије била је разматрана пракса црквеног служења како у историјски тешким временима, тако и савремена пракса служења братије обитељи у посебним приликама. Такође, од стране неке браће је била изражена жеља за очувањем обредне стране причешћивања мирјана у ранијем облику. У суштини, братски састанак је закључио да предложене мјере које су се јавиле као одговор на захтјеве органа државне власти, не би смјеле да подвргавају сумњи нашу вјеру и увјерење у немогућност заразе неком болешћу кроз узимање Светих Тајни Христових или при учешћу у другим црквеним Светим Тајнама.

Стога вам поручујемо: „не колебајте се“.

Све вас призивамо да у миру и срдачној простодушности посећујете богослужења, приступате ка Светим Тајнама, а братију Лавре призивамо да чувају једнодушност у послушању нашем свештеноархимандриту.

Молимо се и позивамо све на молитву да Господ сачува народе наше Отаџбине и све државе од ширења болести, да Господ исцјели оне које је снашла та болест и да утјеши оне чији су се ближњи упокојили од њених посљедица.

Милост Господња да пребива са свима нама.

Са руског превео: Парохија Кравичка

Извор: http://stsl.ru/lavra-news/obrashchenie-dukhovnogo-sobora-svyato-troitskoy-sergievoy-lavry-k-bratii-trudnikam-prikhozhanam-i-pa/

Датум: 21. март 2020.

Свако, па и дјелимично копирање материјала „Хришћанске приче“ без привођења линка на оригинални текст објављен на нашем веб-порталу, третира се као грубо кршење закона о ауторским правима.  ©Парохија Кравичка

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s