ГОСПОД ГОВОРИ ЧОВЕКУ

Да ли си ти кадгод размишљао, сине, да све што се дотиче тебе, дотиче се једновремено и Мене, јер све што се тебе дотиче, дотиче се и зенице Мога ока. Ти си драг у Мојим очима, непроценљив, и Ја сам те заволео; зато је за мене нарочито задовољство да те васпитам.

Када те искушења опколе и непријатељ навали као река, знај да то од Мене долази, да твоја немоћ осети потребу за Мојом силом и да си сигуран само када се Ја борим за тебе.

Ако се налазиш у тешким приликама, међу људима који те не разумеју, који не воде рачуна о томе шта ти је пријатно, који те одбацију – то од Мене долази. Ја сам Бог Који управља приликама. Ти се ниси случајно нашао на твоме месту, то је баш оно место које сам ти Ја одредио. Молио си ме да те научим смирености, па ево види: ставио сам те у ону средину, у ону школу где се та лекција учи. Твоја средина и људи који живе са тобом само испуњавају вољу Моју.

Ако се налазиш у новчаној оскудици, тешко везујеш крај с крајем – то од Мене долази, јер Ја располажем материјалним средствима. Ја хоћу да ми се ти обраћаш и да зависиш од Мене. Моје резерве су неисцрпне. Ја хоћу да се увериш у верност Моју и истинитост Мојих обећања. Да се не догоди да ти могу рећи у твојој невољи: „Ви нећете веровати Господу Богу вашем“ (5 Мој. 8, 12-13).

Ако преживљаваш ноћ бола, ако си одвојен од твојих блиских – то од Мене долази. Ја сам Утешитељ и Исцелитељ болести. Ја сам то допустио да би Ми се ти обратио и да би у Мени нашао вечну утеху.

Ако си се разочарао у свога пријатеља, у некога коме си открио своје срце – то од Мене долази. Ја сам допустио да се разочараш да би познао да је Господ твој најбољи пријатељ. Ја хоћу да Ми све приносиш и да Ми се повераваш.

Неко те је оклеветао. Препусти ту ствар Мени и приклони се Мени, Прибежишту твоме, да би се избавио од злог језика. Ја ћу изнети твоју истину на светлост дана и доказаћу твоју невиност.

Ако су се твоји планови срушили, ако си клонуо душом и телом – то од Мене долази. Ти си правио планове и износио си их Мени да их ја благословим. Али, Ја хоћу да Ми ти препустиш да располажем приликама твога живота. Тада ће одговорност за све пасти на Мене, јер је она сувише тешка за тебе и ти сам не можеш на крај с њом.

Ако су те неочекивано снашле животне невоље и туга испунила твоје срце, знај – то од Мене долази. Ја хоћу да твоје срце и твоја душа буду увек ватрени пред очима Мојим и да Именом Мојим побеђујеш душевну малодушност.

Ако већ дуго не добијаш вести од оних које волиш и по својој малодушности падаш у очајање и ропћеш – то од Мене долази. Кроз патњу твоје душе Ја испитујем јачину твоје вере у Моја обећања и силу и снагу твоје молитве за ближње. Јер, ти их ниси препоручио Покрову Моје Пречисте Мајке, нити си препустио бригу о њима Мојој очинској љубави.

Ако те је снашла тешка болест – привремена или неизлечива, и прикован си за постељу, знај да то од Мене долази. Ја хоћу да Ме ти у својој телесној немоћи још дубље упознаш. Хоћу да не ропћеш што ти је послато искушење и да не испитујеш Моје непроницљиве планове за спасење људских душа, него да се с поверењем препустиш Мени и дођеш под Моје окриље.

Ако си маштао да учиниш неко нарочито дело ради Мене, а уместо тога си пао у болесничку постељу и онемоћао, знај – то од Мене долази. Кад си био здрав, био си презаузет својим пословима и твоје мисли су биле далеко од Мене. Сети се да су се неки од Мојих најбољих сарадника удаљили од светских послова да би у миру научили да се непрестано моле.

Ако си неочекивано позван да узмеш неки тежак и одговоран положај, иди прихвати се и ослони се на Мене. Ја ти поверавам тај задатак јер те је зато благословио Господ Бог у свима делима твојим, у свему што будеш радио својим рукама.

Данас ти дајем овај сасуд светог јелеја. Користи се њиме слободно, дете Моје. Сваку тешкоћу која искрсне, сваку увредљиву реч коју примиш, сваку сметњу у твом раду, која би могла да те ожалости и обесхрабри, сваку твоју немоћ и неспособност – помажи овим јелејем. Сећај се да је свака невоља – Божија порука, прилика да се нечему научиш. Свака оштрина ће отупети да се ти не позледиш. Стога, усади у срце своје речи које сам ти данас објавио: то од Мене долази. Јер, ово за тебе није само реч, већ је то твој живот.

А шта мени недостојном преостаје да кажем на све то? Преостаје ми само да поновим речи апостола Павла: „јер је све из Њега, Њиме и у Њему“, Коме нека је слава у све векове векова. Амин.

Јеросхимонах Серафим Вирицки

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s