У РУСИЈИ ПЛАНИРАНА ЗАМЈЕНА ПАПИРНИХ ПАСОША СМАРТ КАРТИЦОМ

Министарство технолошког развоја, веза и масовних комуникација има намјеру да донесе одлуку о замјени папирног пасоша смарт-картицом до краја ове године. То је у интервју за тв програму «Россия-24» потврдио управник одјељења Максут Шадајев.

Фото: Екатерина Штукина/ РИА Новости

„Са тачке гледишта замјене папирног пасоша, постоји потреба да се он замјени савременијим форматом који јесте смарт картица. Мислим да ћемо доњети такву одлуку до краја године“ – рекао је Шадајев.

Шадајев је додао да је смарт картица најподеснији формат за чување свих неопходних података. – „Пред нама је задатак да још оставимо могућност постојања копије пасоша коју ће у виду QR кода бити могуће показати на телефону“, – истакао је.

Фото: Мурад Оруджев/РИА «Новости»

Још у новембру је извјештавано да Министарство унутрашњих послова Руске Федерација заједно са Министарством технологије намјерава да уведе електронске пасоше у пробном режиму. Вјерује се да ће документ изгледати као обична пластична картица са електронским информацијама а основни подаци ће моћи да се учитају уз помоћ мобилне апликације.

Са руског: свештеник Дејан Ђуричић

Извор: Газета. ру

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s