НОВОПРОЈАВЉЕНА ИКОНА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ „МАТЕР КРОТОСТИ“

Пресвету Богородицу поштују сви православци, али чини ми се, нигдје тако усрдно и са молитвеном пажњом као на Светој Гори или Русији која има на десетине чудотворних икона Мајке Божије. Ова икона о којој ће бити ријечи сасвим је нова у православном свијету, а није настала ни у Русији, ни на Атосу, већ у Грузији, једној од најстаријих хришћанских земаља.

Идеја за писање ове иконе која се зове „Матер кротости“ или другачије „Матер смирења“ настала је у храму Воздвижења Часнога Крста у Тбилисију 2019. године, а сама икона је завршена 2021. године. Њен оригинал налази се у патријаршијској резиденцији Његове Светости Патријарха Илије II, а копија се налази у храму Воздвижења Часнога Крста одакле је и потекла иницијатива.

Оно што је посебно интересантно за ову икону јесте само приказивање Господа већ у одраслом добу а који је приклоњен на крило своје Мајке и који се односи ка Њој са смирењем и кротошћу као што и приличи једном сину.

Своје прво чудо на свадби у Кани Галилејској, на којој је претворио воду у вино, Господ је учинио по молби своје Мајке, иако и није било наступило Његово вријеме и вријеме Његове проповиједи. На тај начин нам је наш Спаситељ оставио примјер да не пренебрегавамо молбе наших родитеља никада, чак и када нам се оне чине као сасвим ситне и незначајне.

Пред овом иконом се треба молити за здравље својих родитеља, као и за властито смирење које можемо добити једино од Бога, а мајке треба да се моле за добробит своје дјеце.

Свештеник Дејан Ђуричић

Свако, па и дјелимично копирање материјала „Хришћанске приче“ без привођења линка на оригинални текст објављен на нашем веб-порталу, или позивања на извор, третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. ©Парохија Кравичка

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s