ТРАДИЦИОНАЛНЕ НАРОДНЕ ВАСКРШЊЕ ИГРЕ У КРАВИЦИ

На Васкрс, 24. априла 2022. год., у 10.00 часова у храму светих апостола Петра и Павла у Кравици прочитана је Посланица Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и одржана је литија око светога храма, а учешће у њој је примила велика количина вјерника, међу којима су значајан број чинила дјеца и омладина.

Након молитвеног дијела, одржан је избор за најљепше и најтврђе васкршње јаје, а након тога одржане су традиционалне народне игре на платоу испред храма.

Што се тиче првог дијела, одабира најљепшег и најтврђег јајета, дјеца су припремила доста лијепо нашараних и обојених јаја, те је пред стручним жиријем био тежак задатак у избору најљепшег од свих. Што се тиче најтврђег јајета, ту смо имали још више учесника, а побједници су се наметнули сами по себи.

На крају, резултати ових такмичења су сљедећи:

Најљепше нашарана јаја:

1. мјесто – Анђела Јовановић

2. мјесто – Драган Ерић

3. мјесто – Александар Радовић

Најтврђе васкршње јаје:

1. мјесто – Драган Ерић

2. мјесто – Сергеј Јанковић

Након завршетка одабира најљепшег и најтврђег јајета, сви смо прешли на плато испред храма гдје су се пријављени такмичари надметали у три дисциплине:

1. Надвлачење конопца

2. Бацање камена с рамена

3. Скок удаљ

У дисциплини надвлачења конопца побједила је група такмичара окупљена око господина Бобана Ђурића из Кравице. Такмичила су се по четири такмичара на једној страни конопца. Овогодишњи побједник скока удаљ, међу многобројним пријављеним такмичарима, био је млади Драган Ерић, а побједник у бацању камена с рамена је господин Радомир Стевановић.

Захваљујемо се свим пријављеним екипама и такмичарима. Вриједне награде за побједнике у свим дисциплинама обезбиједила је Црквена општина Кравица у сарадњи са локалним свештеником.

Искрено се надамо да ће наше народне игре у наредним годинама привући још већи број такмичара и вјерног народа и да ћемо се на тај начин кроз молитву и дружење окупљати око наших великих светиња.

– Свештеник Дејан Ђуричић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s